Lauwwarme aspergesalade met tonijn

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels medium dry sherry
  • 1 eetlepel sesamolie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 200 gram tonijnsteaks
  • 400 gram groene asperges
  • 3 stronkjes witlof
  • 6 cm verse gemberwortel
  • 2 bosuitjes
  • ¼ zakje verse koriander
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel oestersaus

Bereidingswijze:

  • In een kom de sojasaus, 2 eetlepels sherry en de sesamolie tot een sausje kloppen.
  • Dit op smaak brengen met zout en peper.
  • De tonijn in deze marinade leggen, keren en dit ± ½ uur laten staan, af en toe keren.
  • Van de asperges de onderste 4 cm afsnijden.
  • De asperges in de lengte halveren en ze in stukken van 5 cm snijden.
  • De witlof wassen, de harde kern verwijderen en in dunne reepjes snijden.
  • De gember schillen en raspen.
  • De bosuitjes in ringetjes snijden.
  • De koriander boven een kommetje fijn knippen.
  • De witlofreepjes over vier borden verdelen.
  • In een wok 1 eetlepel olie verhitten.
  • De gember toevoegen en deze ½ minuut fruiten.
  • De oestersaus en de rest van de sherry toevoegen en ± 1 minuut mee fruiten.
  • De asperges toevoegen en dit al omscheppend ± 3 minuten bakken.
  • Het baksel over de borden verdelen (op de witlof scheppen).
  • In de wok de rest van de olie verdelen en hierin de tonijn in ± 5 minuten lichtbruin bakken, halverwege keren.
  • De tonijn in dunne plakjes snijden en over de salade verdelen.
  • De marinade van de tonijn bij de achtergebleven olie in de wok schenken en dit nog ± 30 seconden bakken.
  • De marinade over de salade verdelen en dit gerecht garneren met bosui en koriander

Doperwtensoep met munt

Ingrediënten voor 4 personen – 20 minuten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 25 g boter
  • 600 ml groentebouillon (heet)
  • 100 ml slagroom
  • 450 g diepvriesdoperwten
  • wat blaadjes verse munt

Bereiden:

  • Smoor de ui in de boter in een soeppan (deksel erop) tot hij zacht is.
  • Voeg de kokendhete bouillon, slagroom, erwtjes, muntblaadjes, zout en peper toe.
  • Breng aan de kook en laat dan 5 à 10 minuten sudderen.
  • Hoe korter, hoe mooier knalgroen de soep, maar ook hoe taaier de erwtenvelletjes.
  • Pureer de soep grondig met de staafmixer.
  • Haal hem liefst nog door de roerzeef voor een fluwelig zacht resultaat.

Tip: Mooie schuimige soep?

  • Giet de kokendhete gepureerde soep in een hoge kom.
  • Voeg een scheut ijskoude slagroom toe en pureer nogmaals met de staafmixer.

Tong Met Kerriekruim

(Naar een recept van Cees Helder)

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 komkommer
  • 2 dl azijn
  • 60 gr suiker
  • 3 stukjes steranijs
  • laurierblad
  • gele watermeloenblokjes (Galia-meloen)
  • 100 g broodkruim
  • geklaarde boter
  • 8 g kerrie
  • 1 dl room
  • 3 dl kippenfond
  • 2 takjes tijm.
  • 15 g kokospasta
  • 2 dl kokosmelk
  • 50 g koude boter
  • 2 tongen of 4 sliptongetjes
  • Bloem
  • olijfolie

Bereiding

  • Schil een halve komkommer en snijd er kleine blokjes van, zonder de zaadkern te gebruiken.
  • Verwarm 2 dl azijn en los 60g suiker hierin op.
  • Voeg 3 stukjes steranijs toe en een laurierblad en laat dit 30 minuten trekken.
  • Voeg na afkoeling de stukjes komkommer toe.
  • Laat dit geheel 12 uur marineren.
  • Voor verwerking de blokjes laten uitlekken en gele watermeloenblokjes toevoegen.
  • Ik heb hiervoor Galliameloen gebruikt.
  • 100 g broodkruim in geklaarde boter lichtbruin kleuren.
  • Het broodkruim snel afkoelen en 8 g kerrie toevoegen.
  • Voor de saus wordt 1 dl room tot de helft inkoken.
  • 3 dl kippenfond met 2 takjes tijm tot de helft inkoken.
  • De fond en room samenvoegen en 15 g kokospasta en 2 dl kokosmelk toevoegen.
  • Nog 5 minuten zachtjes doorkoken en dan van het vuur af 50 g koude boter erdoor roeren.
  • De vis door de bloem wentelen bestrooien en in olijfolie met wat boter goudbruin bakken.
  • Vis moet zwemmen dus wees niet te scheutig met de olie!!
  • De meloen- en komkommerblokjes (in de oven) verwarmen en over voorverwarmde borden verdelen.
  • Leg de vis deels over de meloen- en komkommerblokjes en schep het kerriekruim over de vis.
  • De kokossaus met staafmixer opschuimen en rond de vis scheppen.
  • Groenten:
    Eigenlijk kan alles. Gekaramelliseerde worteltjes, groentestamppotje, asperges.
  • Het beste is groenten te nemen die niet teveel nitraat bevatten.
  • Aardappelen:Gratin Dauphinois, of gebakken aardappeltjes die eerst 2 minuten in de melk met laurier zijn gekookt.

Sukade met een pittige twist

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 – 850 gr Sukadevlees
  • 75-100 gram bakboter (liefst ongezouten roomboter)
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1/4 winterwortel
  • 4 tomaten
  • 4 selderijstelen met blad
  • Nootmuskaat
  • 8 zwarte geplette peperkorrels
  • 3 laurierbladeren
  • 6 kleine kruidnagels
  • 1 theelepel sambal
  • 1,5 lt. Rundvleesbouillon

Bereiding:

  • Wrijf de sukade in met nootmuskaat zodat de sukade helemaal bedekt is en je geen vlees meer ziet.
  • Snijd de groenten in grove stukken en leg apart.
  • Doe de kruiden (geplette peperkorrels, laurier, kruidnagels en sambal) in een apart bakje.
  • Maak de runderbouillon klaar of koop goede runderbouillon.
  • Neem een stevige pan met dikke bodem en deksel, doe de boter in de pan en zet de sukade stevig aan en bak de sukade bruin aan alle kanten in ongeveer 10 a 15 minuten.
  • Neem de sukade uit de pan en leg deze op een snijplank (proeven mag nu al, smaakt naar biefstuk).
  • Doe de groenten in de pan en bak deze in het bakvet van de sukade.
  • Na 10 minuten de kruiden erbij en na 5 minuten leg je de sukade op de groenten- kruidenmix.
  • Nu giet je de warme bouillon erbij totdat de sukade net onder het vocht staat.
  • Zet het op een laag pitje en doe de deksel op de pan.
  • Keer regelmatig het vlees en als de jus indampt dan voeg je bouillon bij.
  • Na minimaal 3 uur sudderen neem je het vlees uit de pan en legt deze op een schone snijplank.
  • Haal uit de jus: de laurier, kruidnagel, en ongeveer de helft van de groenten.
  • Met de staafmixer pureer je de jus en de groenten tot een gladde smaakvolle saus. Als de saus te dik is voeg je bouillon toe.
  • Leg het vlees weer terug in de pan en laat nog even sudderen.
  • Opdienen met aardappelpuree en een komkommersalade. (ook erg lekker met een aardappelschotel uit de oven.